clear clear clear clear clear clear clear clear
Joost Maréchal
Home
line
Joost Maréchal
   > Keramist
   > Glazenier
   > Kunstschilder

line
Portfolio
   > Keramiek
   > Glasramen
   > Schilderijen
line
Het atelier
line
Handtekeningen &
merken

line
Biografie
line
Tentoonstellingen
line
Links
line
 
 
  Het atelier

In 1946 begint Joost Maréchal samen met zijn vrouw Hilda Welvaert een volwaardig atelier voor het maken van glasramen en keramiek in Eeklo. Vroeger, in het atelier in Brugge, werkte hij zonder hulp. Maar, de productie moet worden opgevoerd, hij is immers kostwinner in een groeiend gezin.

In vergelijking met grote ateliers in Vlaanderen, zoals Perignem en Amphora, werkt Maréchal op kleine schaal. Hij omringt zich met ten hoogste drie tot vijf medewerkers. Van meet af aan is er een duidelijke taakverdeling. Joost Maréchal is de ontwerper, de technische uitvoering van glasramen en keramiek vertrouwt hij toe aan zijn medewerkers. Zij vervaardigen de meer commerciële stukken. Belangrijke stukken draait hij zelf.

klik om te vergrotenMaréchal kan voor de praktische organisatie van het atelier en de nauwgezette uitvoering van een groeiende boekhouding en administratie volledig steunen op zijn vrouw Hilda Welvaert. Zij ziet eveneens toe op de aankoop en levering van grondstoffen en gereedschap.

Gedurende zijn hele carrière heeft Joost Maréchal af te rekenen met de spanning tussen een atelier dat een continue en uitgebreide productie dient te handhaven en de bedachtzame creatie van een artistiek oeuvre. Vanaf 1962 laat hij het atelier over in de creatieve en bedreven handen van zijn oudste zoon Bart en diens echtgenote Ortrud Grevel. Maréchal weet zich bevrijd van zorgen voor het atelier en kan zijn eigen artistieke weg gaan. Hij legt zich toe op vrije creaties die niet meteen een commercieel resultaat beogen.klik om te vergroten


klik om te vergroten